Jak se staví kniha

SLOVOSLET 2024

Jak se staví kniha  – Vít Groesl, Jana Harmachová

Čtvrtek 17. 10. 18:00 – 20:00

Knihodělna. Účastnický poplatek 300Kč / 150Kč (studenti, ZTP). Kapacita 8 účastníků

 

Jak se staví kniha - Zatímco vám budeme vyprávět příběh vzniku knihy, přihlášené týmy či rodiny si ve dvou samostatných skupinách vyrobí svůj vlastní svazek. První skupina bude skládat složky a sešije z nich knižní blok, ta druhá potáhne lepenku a vyrobí pro knihu krásné desky. Nakonec všichni společně zavěsí blok do desek a ejhle – kniha je na světě.

 

Mgr. Jana Harmachová

V ruční knižní vazbě spojila dvě své celoživotní lásky: ruční práci a knížky. Původně studovala stavební fakultu ČVUT, později při práci v rodinné projekční kanceláři vystudovala na Filosofické fakultě obor Teorie a filosofie komunikace. Tam se seznámila i s knižní vazbou a během dvousemestrálního studia se do této ruční práce zamilovala. Několik let provozovala soukromě knihkupectví, pro nakladatelství Grada udělala několik knížek na téma patchwork a využívání textilního odpadu. Jako lektorka pracuje už desítky let, vyučuje patchwork a jiné textilní techniky. Současně tvoří a raduje se z každé práce, která díky využití odloženého textilu znovu ožije a ještě někoho potěší. Pro Knihodělnu připravuje komentované prohlídky a nadšeně sděluje návštěvníkům zajímavosti z historie knižního řemesla.

 

Bc. Vít Groesl

V současnosti se stará o provoz Knihodělny, působí také jako redaktor a překladatel v nakladatelství Euskaldun. Ke knihám se dostal skrze své zalíbení v cizích jazycích, nejbližší mu jsou ty z Iberského poloostrova. Vlastním nákladem si v minulosti vydal některé ze svých textů. Knihám se v různých rolích věnuje už několik let, ačkoli nebylo tomu tak vždy. Také proto o nich dokáže vyprávět i lidem nezasvěceným.

 

Pokud je dílna již plně obsazena a přesto chcete zkusit štěstí, staňte se náhradníkem (v obou případech pište na slovoslet@seznam.cz nebo volejte 606513234 M.Sýkorová).

 

 

Datum: 
Čtvrtek, Říjen 17, 2024 - 18:00 - 20:00
Nadpis:
Jak se staví kniha
Cena: 
300,00 Kč
K dispozici: 
6 ks